Прес-захід «День обізнаності про серцево-судинний ризик у людей, що живуть з ВІЛ»

11/01/2018

Тип роботи: PR

Теги: Прес-конференція

Основою Програми стало те, що серцево-судинні події, такі як інфаркт міокарда, інсульт, є значущими причинами смертності у пацієнтів з ВІЛ-інфекцією від причин, не пов'язаних зі СНІДом. У той час, коли зарубіжна медична практика передбачає обов'язкову оцінку серцево-судинних ризиків, в Україні це є новим. Навіть визначення ліпопротеїдів високої щільності – тест, необхідний для оцінки ризику – не оплачується.

Програма передбачає розробку і впровадження пілотної моделі поліпшення допомоги пацієнтам з високим ССР (серцево-судинним ризиком), що буде випробувана в клініках, які надають медичну допомогу пацієнтам з ВІЛ-інфекцією, а також привернення уваги ключових фахівців до проблеми ССР у пацієнтів з ВІЛ-інфекції та необхідності врахування ССР при веденні цієї групи пацієнтів.

Пілотний проект реалізується не за бюджетні кошти; він став можливим завдяки міжнародній компанії – лідера фармацевтичних інноваційних розробок – яка вже понад 30 років займається здоров'ям пацієнтів, що живуть з ВІЛ/СНІДом, та зосереджує свої зусилля на задоволенні нагальних проблем проти цієї хвороби.

Як зазначає Світлана Антоняк, науковий співробітник відділу вірусних гепатитів та ВІЛ/СНІДу Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Л. В. Громашевського АМН України, Заслужений лікар України: «Важливо усвідомити, що можна запобігти розвитку більш 80% серцево-судинних захворювань. Що для цього необхідно зробити? Необхідно виявлення пацієнтів з високим серцево-судинним ризиком і цукровим діабетом, це вимагає проведення простих дій і заходів.

Ця програма дозволить нам краще зрозуміти масштаб проблеми та поінформувати Управління громадського здоров'я та Центр громадського здоров'я МОЗ України. Також для 750 пацієнтів з ВІЛ-інфекцією буде оцінений серцево-судинний ризик та надано рекомендації щодо його зниження».

«Чому ми говоримо про серцево-судинний ризик саме в пацієнтах з ВІЛ?» – продовжує Олександр Більченко, д.м.н., професор, ESC Council on Stroke, HFA, ISN member, завідувач кафедри терапії, нефрології та ЗПСМ ХМАПО. «Сьогодні ми вже можемо попередити смерть внаслідок ВІЛ. Загроза інших хвороб і найбільший ризик – у серцево-судинних подіях, таких як інфаркт міокарда та інсульт. Більшість звичайних людей вмирають від цих причин у віці понад 65 років, люди з ВІЛ – більше 80% до 65 років! Уявіть, це люди, які могли б ще жити і жити... Важливо усвідомити, що проблема дійсно є. Хочу відзначити, що були вже зроблені певні кроки в напрямку покращення надання допомоги пацієнтам з ВІЛ, мають супутні захворювання. Вперше в Національний протокол з лікування ВІЛ/СНІДу будуть внесені спеціальні розділи по веденню пацієнтів з супутніми захворюваннями, зокрема з серцево-судинним ризиком і цукровим діабетом».

Дані, отримані завдяки Програмі, дозволять побачити стан проблеми в Україні і стануть першими кроками по розробці плану дій щодо поліпшення ситуації ССР. Досвід інших країн показує, що серцево-судинний ризик можна подолати, і чималу роль в цьому відіграють розуміння ситуації, обізнаність та відкритість інформації з проблематики. А згуртованість всіх людей, що займаються проблемами людей з ВІЛ-інфекцією, навколо вирішення питань поліпшення надання медичної допомоги - це внесок у здорове майбутнє української нації.

2064
Інші новини

​Презентація результатів роботи всесвітньої програми «MSD for Mothers» (м. Житомир)

Мережа медичних центрів «Мати та дитина». Проект «Щаслива сім’я, в якій є дитя!» (м. Полтава) від Flow communications

Мережа медичних центрів "Мати та дитина". Проект "Щаслива сім’я, в якій є дитя!" (м. Полтава)

Мережа медичних центрів "Мати та дитина". Проект "Щаслива сім’я, в якій є дитя!" (м. Житомир) реалізовано Flow communications

Мережа медичних центрів "Мати та дитина". Проект "Щаслива сім’я, в якій є дитя!" (м. Житомир)